Zdrowy majonez bez octu i jajek przygotowany w domu w zaledwie minutę. Przepis.

Składniki:

  • 300ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy (np. chrzanowej),
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól i cukier według upodobań
  • Do dekoracji można użyć natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie).

Jak przygotować:

Użyj specjalnej przystawki do sosów lub blendera ręcznego, aby połączyć olej i mleko. Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Zauważysz, że majonez zgęstnieje podczas mieszania. Kontynuuj miksowanie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Do sosu można dodać natkę pietruszki, koperek i inne zioła. Jednak świeże dodatki mogą przyspieszyć degradację produktu. Majonez należy przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis II – Majonez na bazie śmietany

Comments

Loading...