Miód, czosnek i soda oczyszczona: Najlepszy naturalny lek na kaszel, grypę i przeziębienie.

Naturalny przepis Babci, który łagodzi kaszel i pomaga przy przeziębieniach i grypie!

Przepis z pamiętnika babci, pomocny przy grypie i przeziębieniu. Przynosi szybką ulgę w kaszlu, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Postępuj zgodnie z tym przepisem.

Potrzebujemy:

  • 2 cytryny
  • gorąca woda
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 główki czosnku
  • 125 ml miodu

Przygotowanie:

Do miski wlej wodę, dodaj cytryny i posyp je sodą oczyszczoną.

Umyj je tym roztworem i odstaw na 10 minut. Następnie opłucz cytryny w czystej wodzie i osusz je. Następnie pokrój cytryny ze skórką na małe kawałki i włóż je do miski.

Czosnek oczyścić, drobno posiekać i ułożyć w czystym pojemniku razem z cytryną. Teraz zalej wszystko miodem. Zamykamy pokrywką i wkładamy do lodówki, gdzie przechowujemy mieszaninę przez 7 dni. Używamy go wsypując łyżkę tej mieszanki do szklanki i zalewając ją gorącą wodą.

Wypróbuj inne naturalne przepisy na kaszel, które zamieściliśmy poniżej. Dobrze smakuje i łagodzi kaszel

Dawniej w wielu domach przygotowywano ten naturalny lek na pierwsze objawy kaszlu. Ten słodki poczęstunek był pyszny i wielu osobom przypomina dziś beztroskie dni dzieciństwa. Później podawano je jako popołudniową przekąskę. Teraz robi się to raczej rzadko. Gdy jednak ktoś w rodzinie cierpi na kaszel, sięgamy po ten przysmak z miodem.

Pomaga przy odkrztuszaniu, łagodzi kaszel i ból gardła. Jak przygotować lekarstwo naturalne z miodem?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na parze i oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodać 4 łyżeczki miodu i wymieszać. Następnie z białek ubić sztywny śnieg , dodać do ubitych żółtek i delikatnie wymieszać.

Lek i delikatność w jednym są gotowe. Dzięki dodatkowi białek jaj konsystencja staje się wyjątkowo lekka i puszysta. Miód działa wykrztuśnie i pomaga w walce z uporczywym kaszlem.

To połączenie łagodzi również ból gardła i jest również bardzo smaczne.

Wybierz wysokiej jakości jajka

Ten naturalny lek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania wystarczą jajka i cukier, który można zastąpić miodem.

Opłaca się jednak wybierać jaja wysokiej jakości. Powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła , jakim są dostawcy z obszarów wiejskich i organicznych. Przed przygotowaniem tego nieco zapomnianego przysmaku należy umyć i wyparzać jajka przed użyciem. Dopiero po tym kroku można przystąpić do właściwego przygotowania. Z dodatkiem miodu będzie zdrową przekąską, która złagodzi uporczywy kaszel.

Cud na odkrztuszanie flegmy

Doskonała wskazówka, jak szybko i w naturalny sposób uporać się z najczęstszymi pułapkami zimowej pogody – przeziębieniem, grypą i kaszlem. Drażniący kaszel potrafi być naprawdę męczący i często nie potrafimy sobie z nim poradzić nawet przez wiele tygodni.

Przygotuj ten domowy lek, a po kaszlu nie będzie śladu.

Potrzebujemy:

  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • miód

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a połowę włożyć do czystego i suchego słoika po dżemie. Teraz dodaj zmielony czarny pieprz. Następnie przykryj drugą częścią cebuli.

Dodać nowe przyprawy i całość zalać miodem. Dokładnie wymieszaj, zamknij szklankę i odstaw w chłodne miejsce, z dala od światła słonecznego, na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na jeden dzień.

Ten domowy syrop wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed chorobami. Stosować 1 łyżkę stołową 2 razy dziennie.

Uwaga: W przypadku chorób przewlekłych przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem. Nie nadaje się dla dzieci poniżej 2 roku życia oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Możesz także spróbować tego triku z cebulą, gdzie wbijasz 8-10 ząbków w połowę cebuli.

Tak przygotowaną cebulę połóż na talerzu w sypialni. Będzie Ci łatwiej oddychać, pomaga przy grypie i przeziębieniu.

Naturalny antybiotyk

Potrzebujemy:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Obierz czosnek i pokrój go na małe kawałki. Obierz i posiekaj cebulę w ten sam sposób. Obydwa składniki włóż do blendera i drobno posiekaj. Następnie wlać miód i dobrze wymieszać.

Włóż mieszaninę do czystego i suchego słoika po dżemie i zamknij go pokrywką. Odstawić na kilka godzin do puszczenia syropu, a następnie przecedzić przez gęste sito. Stosować w razie potrzeby, najlepiej 3 razy dziennie aż do całkowitego wyleczenia.

Czosnek – bicz na wirusy

W okresie wzmożonego występowania grypy i innych chorób wywołanych przeziębieniem, w ramach profilaktyki i leczenia , warto sięgać po czosnek jak najczęściej. Jest naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwwirusowym, wzmacnia odporność i pomaga zwalczać wirusy. Jeden (ok. 6 g) do dwóch strąków dziennie, od trzech do czterech w sezonie grypowym – to zalecana dawka dla osoby dorosłej, której nie lubimy przekraczać.

Nawet zwykła zupa czosnkowa ma w tym czasie ogromne korzyści. Na przekór typowemu zapachowi czosnku, który nie dla każdego może być przyjemny, pomocne jest spożywanie czosnku razem z oliwą, mlekiem i miodem lub zjedzenie po posiłku kawałka pietruszki.

Najlepszy przepis na grypę

Potrzebujemy:

  • 500 ml mleka
  • 10 ząbków czosnku (obranych i zmiażdżonych)
  • 2 lub 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu. Poczekaj, aż mieszanina zacznie wrzeć. Nie przerywaj mieszania, dopóki mieszanina nie odparuje o połowę. Odstawić i dosłodzić cukrem. Tak przygotowany napój jest gotowy do podania!

Eliksir czosnkowy wzmacniający odporność

Potrzebujemy:

  • 8 ząbków czosnku
  • korzeń imbiru 4-5 cm
  • 5 l wody
  • 2 organiczne cytryny (nie poddane obróbce chemicznej)

Przygotowanie:

Umyj cytrynę, obierz imbir i czosnek. Imbir i czosnek pokroić na małe kawałki, a cytrynę na 4 części, łącznie ze skórką.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj do niej wymieszaną mieszaninę. Pozostawić do ostygnięcia i napełnić szklane słoiki. Eliksir ten należy spożywać codziennie przynajmniej na 2 godziny przed pierwszym posiłkiem.

Cebula eliminuje kaszel

Cebula działa podobnie do czosnku, ale jest wyjątkowa, ponieważ rozluźnia śluz i pomaga w infekcjach zatok. Przy pierwszych oznakach kaszlu należy powoli jeść surową cebulę. Pozostałą cebulę pokrój i umieść po jednej w każdym pomieszczeniu, w którym dużo się ruszasz. Cebula oczyszcza mieszkanie z bakterii.

Lub obrać 1 cebulę i pokroić w krążki, zalać 300 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 20 minut. Odpływ. Pij ciepłą herbatę słodzoną miodem trzy razy dziennie.

Przeziębienie i choroby zapalne zatok leczy się wdychaniem oparów posiekanej świeżej cebuli.

Możesz płakać, ale to ci pomoże. Okład z posiekanej cebuli łagodzi ból gardła. Na przeziębienie pomaga namoczenie wacika w soku z cebuli i włożenie go do nosa. Stosować raz na 2 godziny.

Karmelowa herbata na kaszel

Potrzebujemy:

  • cukier
  • cebula
  • woda
  • jeśli masz też imbir

Przygotowanie:

Tę leczniczą miksturę (herbatę) robię na oko i na koniec dodaję jeszcze odrobinę imbiru. Karmelizować ok. 6 łyżek cukru, rozpuść go powoli w ten sposób – gdy cukier się rozpuści, nabierz zimnej wody i wlej ją do około połowy garnka. Robię to w średniej wielkości garnku!

Zaznaczam, że przy nalewaniu wody należy zachować ostrożność, gdyż mieszanina zacznie bulgotać i pryskać. Nie ma się czego bać, płomień należy zmniejszyć, a gdy cała masa stwardnieje, mieszamy ją i stopniowo się rozpuści. Do mieszanki dodać cebulę przekrojoną na pół i ze skórką (zostawić tylko ostatnie łuski cebuli) i smażyć 15 minut. Następnie serwujemy.

Świetnie smakuje także dzieciom, a nawet pomaga przy zapaleniu płuc. Dużo zdrowia!

Comments

Loading...