1 łyżkę posiekanych świeżych lub suszonych liści zalej 200 ml wrzącej wody i zaparzaj przez około 5-10 minut. Następnie odcedź i pij 2 filiżanki dziennie.
Użyj 4 łyżek suszonych lub świeżych posiekanych liści orzecha włoskiego i zalej je 250 ml wrzącej wody. Spożywaj 3-4 filiżanki dziennie.
Liście orzecha włoskiego mogą być również stosowane w różnych chorobach skóry. Leczą trądzik, egzemę, dermatozę, łuszczycę, wrzody, brodawki i łupież.
W takich przypadkach nałóż grubą płytkę wywaru na dotknięte chorobowo obszary. Przygotuj go z 3 łyżek liści orzecha włoskiego i 250 ml wrzącej wody.
Gotuj przez 10 minut, ostudź i zaaplikuj na wybrane miejsce. W przypadku ropnych wysypek, owrzodzeń, łupieżu (nawet u dzieci), nadmiernej potliwości stóp i dłoni, czy trudnych do leczenia ran stosuj napar z 200 g liści orzecha włoskiego i 3-5 litrów wody. Możesz również dodać sól morską.
Comments