Sposób na wirusy i bakterie: Od razu przygotowuję ten domowy wywar na ból gardła i kaszel.

Przepis na naturalny środek na kaszel, który nie pozostawi cię na lodzie.

Wykorzystamy między innymi cebulę, która zawiera witaminy A i C i jest stosowana w leczeniu chorób układu oddechowego, zapalenia oskrzeli, kaszlu i grypy. Łączymy go z miodem, który działa jak naturalny antybiotyk przeciwkaszlowy, oraz cytryną, która jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, ma silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Podczas przygotowywania kieruj się tym przepisem, a przekonasz się, że wraz z pozostałymi składnikami ten naturalny środek jest bezcenny. Innym skutecznym składnikiem jest imbir, który wzmacnia odporność, jest dobry na kaszel i przeziębienie, a także na nudności i wymioty.

Goździki pomagają leczyć płuca, wzmacniają odporność, łagodzą ból, leczą kaszel, przeziębienie, grypę i ułatwiają oddychanie. Między innymi jest również dobry w leczeniu astmy.

Składniki:

  • 1 cytryna + 1 łyżka sody oczyszczonej do mycia
  • około garści goździków
  • 10 g imbiru
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Dokładnie wyczyść cytrynę sodą oczyszczoną, umieść ją w misce z wodą. Odstaw na około 10 minut.  Następnie opłucz cytrynę pod bieżącą wodą.

I pokroić w koła ze skórką. Bierzemy cebulę , odcinamy końce i kroimy na pół. Teraz bierzemy goździki i wbijamy je w miąższ w kawałku cebuli.

Wbij goździki w jedną i drugą połowę cebuli. Oczyść imbir i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do garnka i zalać wodą.

Przykryj pokrywką i włóż do pieca. Włącz umiarkowane ciepło, pozwól mu się zagotować. Następnie gotuj przez około 10 minut. Po 10 minutach gotowania napój jest gotowy.

Pozostawić do ostygnięcia pod pokrywką, następnie przelać do szklanki, dosłodzić łyżką miodu i pić kilka razy dziennie. Ten napój pomaga w:

  • infekcje dróg oddechowych
  • zapalenie oskrzeli
  • ból gardła
  • zatkanie dróg oddechowych

Bonus: hiszpańska sztuczka z cebulą i goździkami

Chociaż ta sztuczka nie jest związana ze zdrowiem, może się bardzo przydać, zwłaszcza podczas ciepłych miesięcy. Odkryłem tę sztuczkę, kiedy mieszkałem i pracowałem w Hiszpanii. Tam ludzie musieli walczyć z muchami i komarami znacznie intensywniej niż my.

Ze względu na upał i dużą wilgotność powietrza potwory te były dosłownie wszędzie. W przypadku aromatycznych przypraw – goździki są niedozwolone. Jednak zamiast cytryny wbijają je w cebulę. Najlepiej używać młodej cebuli, ponieważ ma ona najwyższą zawartość olejków eterycznych.

Jeśli chodzi o zdolność rozszerzania się w przestrzeń, te olejki eteryczne są znacznie silniejsze i wyraźniejsze niż cytryny. Pokrój cebulę, wbij w nią goździki i powieś na oknie (ja używam na kuchennym oknie). Połączenie silnych zapachów jest bardzo silne dla owadów i ponieważ tracą one zdolność poruszania się po nim, będą wolały go unikać. Możesz też po prostu włożyć cebulę do miski i postawić ją np. na kuchennym blacie. Muchy, muszki i komary będą trzymać się z daleka.

Dużo zdrowia!

Comments

Loading...