Zmiel liść laurowy za pomocą młynka (na przykład młynka do kawy).
Proszek z liścia laurowego wlewa się następnie do szklanego kubka na dżem. Zalej go oliwą z oliwek.
Wszystko dobrze miksujemy. Do garnka wlej szklankę wody. Wkładamy do niego otwarty słoik, który napełniamy proszkiem z liści laurowych i oliwą z oliwek. Przykryj pokrywką.
Garnek stawiamy na kuchence i czekamy, aż woda się zagotuje w wysokiej temperaturze. Po zwężeniu zmniejszamy ogrzewanie. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Teraz ważymy 500 g pora, kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy.
Pokrojony por przełóż do szklanej miski i zalej przegotowanym olejem. Dobrze wymieszaj i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Przygotujemy kolejną czystą szklaną miskę i 4 warstwy gazy, przez które przefiltrujemy naszą 2-godzinną mieszankę.
Po odcedzeniu wlej miksturę do czystego dżemu, dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i dobrze wymieszaj. Zamykamy pokrywkę i przechowujemy ją w lodówce, gdzie możemy przechowywać tę mieszankę leczniczą przez 6 miesięcy do 1 roku.
Comments