Obrać cebulę w wodzie i gotować około 10 minut. Ostudzić i rozcieńczyć wodą do uzyskania 5 litrów roztworu. Codziennie podlewaj ogórki. Jeśli włożysz roztwór do opryskiwacza i spryskasz nim liście, odstraszysz wszelkie szkodniki. Ten nawóz to cudo. Przekonaj się sama.
Jeśli chcesz naprawdę dobrego zbioru ogórków, musisz zapewnić im odpowiednie odżywianie. A stare znane działanie – fermentacja – może ci w tym pomóc. Napełnij wiadro 2/3 bułką tartą i zalej je wodą. Załaduj namoczoną skórkę, w przeciwnym razie będą unosić się na wodzie, gdy chleb zacznie fermentować.
Umieść wiadro w ciepłym miejscu na tydzień. Powstałą konsystencję rozcieńcza się wodą w stosunku 1:3 i stosuje jako nawóz do polewania świeżo posadzonych ogórków. Podlewaj od początku kwitnienia, aż do uzyskania dużych owoców.
Comments