Przed wynalezieniem czosnku splatano jego pęczki w warkocz i zawieszano w chłodnym i ciemnym miejscu, najczęściej na strychu lub piwnicy. W ten sposób czosnek mógł być przechowywany przez wiele miesięcy i nie zaczynał kiełkować.
Zazwyczaj świeży czosnek posiada korzenie. Nawet jeśli nie są zbyt widoczne, odpowiadają w dużej mierze za to, czy czosnek wykiełkuje czy nie. Podpal korzenie czosnku za pomocą zapałek, zapalniczki lub opal je nad palnikiem, aby przedłużyć jego świeżość i przydatność do spożycia.
Przygotuj trzylitrowy słoik lub opakowanie z zakrętką. Układaj na przemian warstwy soli z główkami czosnku, po czym zamknij szczelnie słoik. Daje to gwarancję świeżości czosnku na długi czas, sól wciągnie bowiem nadmiar wilgoci z czosnku.
Zamiast soli można użyć trocin, popiołu, mąki lub trocin do zakopania czosnku. W każdym przypadku pamiętaj o tym, aby górna warstwa nie była grubsza niż 2 cm.
Ta metoda pozbywania się wilgoci z czosnku była niegdyś powszechnie stosowana w sklepach warzywnych. Świeżo zebrany czosnek był stopniowo zanurzany w ciekłej parafinie.
Comments