Opcjonalnie:
Wlej mleko do garnka. Zacznij gotować w umiarkowanej temperaturze, ciągle mieszając. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok.
Sok przecedź przez sito, aby nie zawierał pestek. Stopniowo mieszaj łyżką sok z cytryny z ciepłym mlekiem Gotuj jeszcze minutę na małym ogniu. Mieszaj powoli. Następnie odstaw garnek. Ale nadal mieszaj.
Zdobądź większą miskę. Włóż do niego sitko, które jeszcze przykryj warstwą gazy. Teraz przefiltruj gotowaną mieszaninę. Delikatnie ściśnij ser. Wlej serwatkę z powrotem do garnka i dodaj sól.
Włóż gazę z powstałym serem do gotującej się serwatki. Gotować przez około 2-3 minuty. Weź mniejsze sitko lub perforowaną formę do sera. Przykryć warstwą gazy i uformować masę serową.
Załaduj na przykład szklankę wody. Odstaw na 40 minut. Teraz ostrożnie przełóż powstały ser na talerz, polej oliwą z oliwek i posyp tymiankiem.
Comments