Ludzie są coraz bardziej świadomi w kwestii zdrowego odżywiania, więc pewnie większość z was wie, że tłuste ryby powinno się spożywać co najmniej raz w tygodniu. Zawierają one dobroczynne kwasy Omega 3, Omega 6, białko oraz wiele witamin i składników mineralnych.
Ryba często podawana dzieciom, ponieważ ma delikatny smak i nie posiada charakterystycznego i nieraz odpychającego zapachu ryby. Jest również bardzo tania.
Nie jest to ryba morska, lecz słodkowodna. Żyje w rzekach Azji południowo-wschodniej. Ryba sprzedawana w sklepie pochodzi zazwyczaj z hodowli, a pangi są przetrzymywane w okropnych warunkach, często w błocie, więc nie nadają się do jedzenia.
Co ciekawe nie zawiera ona kwasów z grupy Omega oraz ważnych mikroelementów, które posiadają inne ryby. W sklepach znajduje się tylko ze względów ekonomicznych.
Nie powinno się jej podawać przede wszystkim dzieciom, którym może szczególnie zaszkodzić. Jeśli nie będzie popytu na pangę, być może jej produkcja się zmniejszy, a ryby będą hodowane w lepszych warunkach – warto mieć to na uwadze.
Comments