Wszyscy pytali mnie, co zrobiłam, że smakuje tak pysznie: Włóż go do garnka ryż z tym składnikiem.

Ryż jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze, jak przyrządzony w ten sposób. Odkąd znam ten przepis, już inaczej nie robię ryżu.

Wykonanie:

Postaw patelnię na ogniu, trochę rozgrzej i wlej olej słonecznikowy. Dodaj posiekany czosnek i usmaż.

Ryż włóż do zimnej wody i namocz przez co najmniej 30 minut, następnie opłukaj i włóż na patelnię. Dodaj sól, zamieszaj i chwilę smaż. Następnie lekko polej ryż wodą. Przykryj pokrywką zmniejsz ogień do minimum.

Gotuj przez 5 minut, a następnie wyłącz ogień i dodaj trochę więcej wody przez 5 minut i gotuj do miękkości. Tak przygotowany ryż wychodzi przepysznie. Podziel się sposobem ze znajomymi. Smacznego!

Comments

Loading...