Ugotować dowolne jedzenie, upiec domowy chleb to nie problem, a teraz możesz mieć swój własny domowy ser dość łatwo. Po prostu postępuj zgodnie ze sprawdzonym przepisem.
Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na kuchence. Zanurzamy w nim termometr. Podgrzewamy, aż osiągnie temperaturę 90°C.
Gdy mleko osiągnie tę temperaturę, natychmiast wyłącz kuchenkę. Teraz dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
I odstaw na pół godziny pod pokrywką. W międzyczasie przygotujemy sitko, które przykryjemy gazą lub bawełnianym ręcznikiem. Zawartość garnka przelać na sito i przecedzić.
Możemy dodać ulubione zioła, sól itp. Odlej wodę i pozostaw ser w sitku nad miską na 6 godzin w lodówce. Następnie bierzemy małą plastikową miskę.
Umieść 2 paski papieru do pieczenia na krzyżu, aby łatwiej było usunąć ser. Wciśnij do miski. Następnie odwracamy go za pomocą talerza i paska papieru.
Comments