Do nadzienia:
Do rozprowadzania i posypywania:
Wymieszaj ciepłe mleko z cukrem, drożdżami instant i dobrze wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj mąkę, sól i mieszaj ciasto. Dodać olej, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Następnie rozgniatamy je na miąższ, dodajemy trochę mleka, startego sera, sól do smaku i dobrze mieszamy. W międzyczasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 części i rozwałkować. Z nadzienia ziemniaczanego uformujemy również 3 kulki tej samej wielkości, które wykorzystamy do nadzienia.
Nadzienie zawijamy w ciasto i ostrożnie dociskamy do naleśnika. W ten sposób postępujemy z pozostałymi 2 naleśnikami, następnie wszystkie przykrywamy folią spożywczą lub torebką mikrotenową i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Następnie bierzemy pierwszego naleśnika, robimy w nim dziurki palcami, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną oleju i posypujemy sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Comments