Okres siewu nie kończy się jesienią: Te warzywa są odporne na mróz i można je bezpiecznie siać już w październiku.

W październiku można również siać cebulę srebrzystą, która charakteryzuje się białym kolorem. Wysiewa się ją w rzędach, których rozstaw powinen wynosić 25 cm. Jest zbierana jako młoda cebula wczesną wiosną, co powoduje jej przerzedzenie. Pod koniec maja lub na początku czerwca główki dojrzewają.  Nadaje się do ogrodów, ponieważ wiosną ustępuje warzywom, które sadzi się w maju i czerwcu.

Czosnek

Optymalny czas jesiennego siewu czosnku to październik. Rzędy czosnku powinny być oddalone od siebie o około 30 cm, a odstęp między rzędami powinien wynosić około 7 cm. Głębokość powinna wynosić około 2 cm. Bardzo dobrze znosi niskie temperatury, nawet zimę, a gdy miną mrozy zaczyna intensywnie rosnąć. Zaletą sadzenia jesiennego jest to, że dojrzewa wcześnie wiosną.

Pietruszka

Pietruszkę można siać, a jeszcze lepiej sadzić z rozsady w październiku i listopadzie. Jest to bardzo odporna roślina, która wytrzymuje mrozy do -20°C. Nasiona kiełkują w temperaturze 2°C, a optymalna temperatura wzrostu to 18°C. Z powodzeniem mogą zimować w gruncie.

Powodzenia!

Czytaj dalej

Comments

Loading...