Działanie w 1 godzinie:
W pierwszej godzinie po spożyciu imbiru, będzie on pełnił funkcję termiczną w żołądku. W tym czasie wywiera wpływ na florę żołądka oraz łagodzi objawy problemów żołądkowych.
Również w pierwszej godzinie wszystkie składniki odżywcze zostają strawione, a wszystko za sprawą pobudzonego układu trawiennego. W tym samym czasie odbywa się regeneracja na poziomie komórkowym. Silne właściwości przeciwutleniające rozpoczyna się proces regeneracji komórek.
Imbir w 2 godzinie
W drugiej godzinie właściwości imbiru sprawiają, że nasz organizm jest oczyszczany ze zbędnych produktów. W tym samym czasie imbir wpływa na liczne korzyści zdrowotne, wśród nich uwzględniamy:
- zwalcza stany zapalne w organizmie
- zmniejsza i zapobiega występowaniu migreny – blokuje działanie protasgladiny, substancji która powoduje zapalenie naczyń krwionośnych mózgu
- eliminuje bóle menstruacyjne
- eliminuje stres
- skutecznie kontroluje nudności i zawroty głowy
- zwalcza komórki nowotworowe, szczególnie zapobiega rakowi jelita grubego
- przyśpiesza procesy trawienne ułatwiają utratę wagi w przypadku nadwagi
- eliminuje problemu układu trawiennego
- zwalcza pasożyty w jelitach
- za sprawą właściwości wykrztuśnych i przeciwkaszlowych idealnie leczy kaszel, grypę i przeziębienie
- zapobiega problemom sercowo-naczyniowych
- działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną
- zwiększa koncentrację i wydajność umysłową
- poprawia krążenie krwi
Jak widać imbir pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a więc warto zadbać o 3 gramy imbiru, który może poprawić nasze ogólne zdrowie.
Jednym ze sposobów przyjmowania 3 gram imbiru jest przygotowanie odpowiedniego naparu.
Składniki:
- 3 g mielonego imbiru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie, dla smaku)
- sok z mrożonej cytryny (opcjonalnie, dla smaku)
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy wodę, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy imbir i odstawiamy na 4 minuty w celu pełnego zaparzenia. Po tym okresie możemy dodać miód i sok z cytryny w celu poprawy właściwości zdrowotnych jaki smakowych.
Comments