Sprawdź co dzieje się z Twoim ciałem po spożyciu imbiru w ciągu 2 godzin.

Działanie w 1 godzinie:

W pierwszej godzinie po spożyciu imbiru, będzie on pełnił funkcję termiczną w żołądku. W tym czasie wywiera wpływ na florę żołądka oraz łagodzi objawy problemów żołądkowych.

Również w pierwszej godzinie wszystkie składniki odżywcze zostają strawione, a wszystko za sprawą pobudzonego układu trawiennego. W tym samym czasie odbywa się regeneracja na poziomie komórkowym. Silne właściwości przeciwutleniające rozpoczyna się proces regeneracji komórek.

Imbir w 2 godzinie

W drugiej godzinie właściwości imbiru sprawiają, że nasz organizm jest oczyszczany ze zbędnych produktów. W tym samym czasie imbir wpływa na liczne korzyści zdrowotne, wśród nich uwzględniamy:

  • zwalcza stany zapalne w organizmie
  • zmniejsza i zapobiega występowaniu migreny – blokuje działanie protasgladiny, substancji która powoduje zapalenie naczyń krwionośnych mózgu
  • eliminuje bóle menstruacyjne
  • eliminuje stres
  • skutecznie kontroluje nudności i zawroty głowy
  • zwalcza komórki nowotworowe, szczególnie zapobiega rakowi jelita grubego
  • przyśpiesza procesy trawienne ułatwiają utratę wagi w przypadku nadwagi
  • eliminuje problemu układu trawiennego
  • zwalcza pasożyty w jelitach
  • za sprawą właściwości wykrztuśnych i przeciwkaszlowych idealnie leczy kaszel, grypę i przeziębienie
  • zapobiega problemom sercowo-naczyniowych
  • działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną
  • zwiększa koncentrację i wydajność umysłową
  • poprawia krążenie krwi

Jak widać imbir pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a więc warto zadbać o 3 gramy imbiru, który może poprawić nasze ogólne zdrowie.

Jednym ze sposobów przyjmowania 3 gram imbiru jest przygotowanie odpowiedniego naparu.

Składniki:

  • 3 g mielonego imbiru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie, dla smaku)
  • sok z mrożonej cytryny (opcjonalnie, dla smaku)

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy imbir i odstawiamy na 4 minuty w celu pełnego zaparzenia. Po tym okresie możemy dodać miód i sok z cytryny w celu poprawy właściwości zdrowotnych jaki smakowych.

Czytaj dalej

Comments

Loading...