Poznałam tą wskazówkę już dawno temu od mojego przyjaciela – wieloletniego hodowcy grzybów i polecił mi ją. Dopiero prawie trzy lata temu zdecydowałam się spróbować i nie żałuję. To naprawdę najlepszy sposób!
Będziemy używać tylko zdrowych grzybów. Przełóż je na sito i umyj. Niech woda spłynie.
Możesz również wcześniej pokroić większe grzyby na mniejsze kawałki. Mniejsze pieczarki użyłam w całości, bez ich krojenia.
Przygotujemy czyste słoiki do konserw. Teraz wciśnij grzyby do czystego słoika do konserw. Układamy tak, aby jak najwięcej zmieściło się w środku. Ale jednocześnie uważamy, by nie zamienić ich w papkę.
Po prostu zamykamy napełnione w ten sposób szklanki. Niczego nie dodajemy. Teraz sterylizujmy jak klasyczne przetwory. Sterylizuj przez 90 minut. Następnie pozostaw do następnego dnia.
Następnego dnia (za 24 godziny) ponownie sterylizujemy. Tym razem sterylizujemy przez 60 minut. Grzyby zmniejszą swoją objętość.
Comments