4. Kontynuuj, aż zielona część będzie całkowicie odsłonięta, bez płatków. Do doniczki mogą również wpaść zielone drobinki, ale większa część zostanie w ten sposób oddzielona.
5. Kiedy wszystkie płatki znajdą się w doniczce, przechodzimy do samego przygotowania.
6. Skrop płatki mniszka w garnku wodą i umieść garnek na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odstaw na bok, przykryj garnek pokrywką i pozwól płynowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Garnek wkładamy na noc do lodówki, aby w tym czasie z mniszka wydobyć dobroczynne substancje.
7. Następnego dnia przefiltruj płyn z garnka przez sito i dobrze wyciśnij frytki, aby woda mogła spłynąć. Ilość płynu odmierzamy za pomocą miarki – należy otrzymać 500 ml ekstraktu z mniszka lekarskiego.
8. Wlej ekstrakt z mniszka do garnka. Dodaj 1 gram cukru na każdy mililitr ekstraktu. W tym przypadku zatem 500 ml = 500 g cukru. Teraz dodajmy sok z cytryny. Podpal garnek i zagotuj. W krótkim czasie na powierzchni tworzy się piana, którą usuwamy łyżką.
Niech syrop zagotuje się, aż się zmniejszy i zgęstnieje do wymaganej gęstości. Nie gotuj go jednak dłużej niż 30 minut. Należy wyprodukować około 600 ml syropu, który jest bardzo aromatyczny i smaczny.
Comments