Oczyść świeżo porwane liście cynamonu. Ułóż liście w kubku po dżemie, przykryć cukrem i obrać do samej góry. Dociśnij odpowiednio do krawędzi. Dokładnie zapakuj w torby i plastik lub inny materiał ochronny.
Teraz najdziwniejsza część – zakopujemy przygotowaną w ogrodzie mieszankę na 8 tygodni (do zakopania wybieramy zacienione miejsce – to ważne, bo gdyby w szklance było bardzo ciepło, liście mogłyby zacząć fermentować. Kopiemy dołek, wkładamy do butelki i zalecamy oznaczenie miejsca).
Po 8 tygodniach odkopujemy, przepuszczamy przez sito – zostaje nam brązowo-czarny syrop. Przechowywać w lodówce i używać w razie trudności (dorośli 1 łyżka stołowa 3 razy dziennie, dzieci 3 razy dziennie łyżeczka, na mrozie wytrzymują około roku).
Smakuje podobnie do syropu aptecznego. Możesz go ulepszyć, dodając miętę lub łyk macierzyński. Syrop działa szybko, nie znam lepszego leku na kaszel i zapalenie oskrzeli.
Comments