Dawno, dawno temu ludzie korzystali z tego skarbu natury! Szkoda, że dzisiaj o tym zapomniano…
Pyłek pszczeli to maleńkie, żółtawe ziarenka, które mogą zdziałać wiele dla naszego zdrowia. Pyłek zawiera białka, tłuszcze, cukier oraz witaminy i inne substancje ważne dla rozwoju pszczół w ulu. Pyłek kwiatowy silnie wpływa na wzmocnienie odporności. Stymuluje tworzenie białych i czerwonych krwinek. Pyłek kwiatowy pomaga przy arytmii i chroni przed tworzeniem się skrzepów krwi. Regeneruje mózg i nerwy, przywraca koncentrację i pamięć.
Pyłek pszczeli wspomaga również układ odpornościowy i nerwowy, pomagając zapobiegać infekcjom. Pomaga zrewitalizować włosy, poprawia ich wygląd i wzrost oraz działa zapobiegawczo przeciwko wypadaniu włosów. Pyłek chroni przed skutkami promieniowania, w tym promieni rentgenowskich i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
Pyłek pszczeli jest najbogatszym znanym źródłem witamin, minerałów, białek, aminokwasów, enzymów i tłuszczów.
Zawiera:
- Witaminy z grupy B: B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksyna, B12 – niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek, B3 – niacyna, B7 – biotyna, B9 – kwas foliowy.
- inne witaminy: witamina A (tzw. β-karoten, który reprezentuje prowitaminę A. Substancja, z której nasz organizm łatwo syntetyzuje witaminę A). Również witaminy C, D, E i K.
- minerały: potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, krzem, fosfor, siarka, chlor, mangan
- węglowodany: glukoza, fruktoza, dekstryna, skrobia, celuloza, ryboza, pentoza, kwas glukuronowy, kwas pirogronowy, pyłki
- tłuszcze: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy i arachidonowy)
- enzymy: duża reprezentacja różnych typów
- aminokwasy: pyłek pszczeli jest jeszcze bogatszy w białka niż jakikolwiek produkt pochodzenia zwierzęcego.
Te właściwości najlepiej wykorzystasz przygotowując napój leczniczy, do którego potrzebujesz:
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego
- 1 szklanka letniej wody
Wieczorem wsyp pyłek do szklanki letniej wody. Dobrze wymieszaj i zostaw na noc. Rano ponownie wymieszaj i wypij na pusty żołądek.
OSTRZEŻENIE: Nigdy nie używaj pyłku pszczelego, jeśli jesteś uczulony na produkty pszczele. Zawsze sprawdzaj, czy nie jesteś uczulony.
Na jakie dolegliwości pomoże Ci pyłek pszczeli:
- z niedokrwistością z niedoboru żelaza, z anemią na skutek obfitych miesiączek,
- w chorobach wątroby – po żółtaczce, w marskości, w chorobach układu krążenia,
- w przewlekłym zapaleniu prostaty, po operacjach prostaty,
- na zaparcia, problemy żołądkowe, choroby jelit i problemy trawienne,
- z utratą apetytu i utratą wagi,
- w przypadku zaburzeń rozwoju fizycznego i psychicznego,
- w chorobach skóry, stawów, oczu,
- na zaburzenia snu i depresję, dzięki bogatej zawartości cynku i witaminy B6,
- w przypadku cukrzycy – pomaga regulować poziom glukozy,
- w schorzeniach dermatologicznych np. wrzody, trądzik, egzema, opryszczka,
- w gojeniu ran i uszkodzonych tkanek,
- przy niewydolności żylnej, żylakach, hemoroidach,
- przy wzmożonym wysiłku fizycznym i psychicznym.
Comments