Bomba witaminowa na odporność, mózg, nerwy i serce – Wystarczy 1 łyżeczka dziennie…

Dawno, dawno temu ludzie korzystali z tego skarbu natury! Szkoda, że ​​dzisiaj o tym zapomniano…

Pyłek pszczeli to maleńkie, żółtawe ziarenka, które mogą zdziałać wiele dla naszego zdrowia. Pyłek zawiera białka, tłuszcze, cukier oraz witaminy i inne substancje ważne dla rozwoju pszczół w ulu. Pyłek kwiatowy silnie wpływa na wzmocnienie odporności. Stymuluje tworzenie białych i czerwonych krwinek. Pyłek kwiatowy pomaga przy arytmii i chroni przed tworzeniem się skrzepów krwi. Regeneruje mózg i nerwy, przywraca koncentrację i pamięć.

Pyłek pszczeli  wspomaga również układ odpornościowy i nerwowy, pomagając zapobiegać infekcjom. Pomaga zrewitalizować włosy, poprawia ich wygląd i wzrost oraz działa zapobiegawczo przeciwko wypadaniu włosów. Pyłek  chroni przed  skutkami  promieniowania, w tym promieni rentgenowskich i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.

Pyłek pszczeli jest najbogatszym znanym źródłem witamin, minerałów, białek, aminokwasów, enzymów i tłuszczów.

Zawiera:

  • Witaminy z grupy B:  B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksyna, B12 – niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek, B3 – niacyna, B7 – biotyna, B9 – kwas foliowy.
  • inne witaminy:  witamina A (tzw. β-karoten, który reprezentuje prowitaminę A. Substancja, z której nasz organizm łatwo syntetyzuje witaminę A). Również witaminy C, D, E i K.
  • minerały:  potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, krzem, fosfor, siarka, chlor, mangan
  • węglowodany:  glukoza, fruktoza, dekstryna, skrobia, celuloza, ryboza, pentoza, kwas glukuronowy, kwas pirogronowy, pyłki
  • tłuszcze:  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy i arachidonowy)
  • enzymy:  duża reprezentacja różnych typów
  • aminokwasy:  pyłek pszczeli jest jeszcze bogatszy w białka niż jakikolwiek produkt pochodzenia zwierzęcego.

Te właściwości najlepiej wykorzystasz przygotowując napój leczniczy, do którego potrzebujesz:

  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego
  • 1 szklanka letniej wody

Wieczorem wsyp pyłek do szklanki letniej wody. Dobrze wymieszaj i zostaw na noc. Rano ponownie wymieszaj i wypij na pusty żołądek.

OSTRZEŻENIE:  Nigdy nie używaj pyłku pszczelego, jeśli jesteś uczulony na produkty pszczele. Zawsze sprawdzaj, czy nie jesteś uczulony.

Na jakie dolegliwości pomoże Ci pyłek pszczeli:

  • z niedokrwistością z niedoboru żelaza, z anemią na skutek obfitych miesiączek,
  • w chorobach wątroby – po żółtaczce, w marskości, w chorobach układu krążenia,
  • w przewlekłym zapaleniu prostaty, po operacjach prostaty,
  • na zaparcia, problemy żołądkowe, choroby jelit i problemy trawienne,
  • z utratą apetytu i utratą wagi,
  • w przypadku zaburzeń rozwoju fizycznego i psychicznego,
  • w chorobach skóry, stawów, oczu,
  • na zaburzenia snu i depresję, dzięki bogatej zawartości cynku i witaminy B6,
  • w przypadku cukrzycy – pomaga regulować poziom glukozy,
  • w schorzeniach dermatologicznych np. wrzody, trądzik, egzema, opryszczka,
  • w gojeniu ran i uszkodzonych tkanek,
  • przy niewydolności żylnej, żylakach, hemoroidach,
  • przy wzmożonym wysiłku fizycznym i psychicznym.

Czy te informacje są dla Ciebie przydatne? Udostępnij ten post swoim znajomym!

Comments

Loading...