Wszyscy pytali mnie, co zrobiłam z ryżem, że smakuje tak pysznie: Wystarczy włożyć go do garnka z tym składnikiem. Trik znanych restauracji.

Żaden ryż nigdy nie smakował mi tak dobrze, jak przyrządzony w ten sposób. Spróbowałam go dopiero rok temu  i od tego czasu nie przyrządzam go inaczej. Spróbuj i Ty!

Przygotowanie:

Postaw patelnię na ogniu, trochę rozgrzej i wlej olej słonecznikowy. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż.

Ryż włóż do zimnej wody i mocz przez co najmniej 30 minut. Następnie przelej go bieżącą wodą i dodaj na patelnię. Dodaj sól, zamieszaj i chwilę podsmaż. Następnie lekko podlej ryż wodą. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum.

Gotuj przez 5 minut, a następnie wyłącz ogień i dodaj trochę więcej wody i gotuj do miękkości ryżu. Gotowe!

Comments

Loading...