Jak zrobić świeżą herbatę imbirową: Nie tylko rozgrzewa, a kaszel, przeziębienie czy bóle brzucha nie mają szans.

Korzeń imbiru ma wiele korzystnych efektów. Dzięki swojemu specyficznemu aromatowi i pikantności znajduje zastosowanie również w kuchni.

Aby wykorzystać wszystkie składniki lecznicze tym razem przygotujemy z niej herbatkę imbirową, która posłuży jako pierwsza pomoc w razie choroby.

Zima to idealna okazja do przygotowania herbaty imbirowej, która rozgrzewa i leczy wiele dolegliwości. Czy to nudności, niestrawność, grypa i przeziębienie, imbir nam pomoże. W sklepie wybieramy imbir o gładkiej skórce, który nie będzie wysuszony. Na przecięciu może być od ciemnożółtego do lekko niebieskawego.

Jak zrobić świeżą herbatę imbirową

Najpierw oczyść korzeń imbiru. Często za dużo imbiru usuwamy nożem, dlatego wolimy użyć obieraczki lub ostrożnie zeskrobać skórkę krawędzią łyżki. Na 1/2 l wody będziemy potrzebować 1 cm plasterka imbiru.

  • Obrany imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Możemy również drobno zetrzeć korzeń, a następnie zjeść go w herbacie.
  • Włóż imbir do małego czajnika i zalej wrzątkiem.
  • Przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na 15 minut.
  • Następnie przecedź herbatę lub pozostaw imbir w herbacie.
  • Dopraw do smaku miodem, sokiem z cytryny i szczyptą mielonego cynamonu.

Jak często pić herbatę imbirową

Herbaty nie pijemy regularnie, bo imbir przestałby działać na nasz organizm. Dlatego pozwalamy sobie na herbatę imbirową w czasie, gdy musimy odeprzeć choroby i wzmocnić odporność. Przy nadmiernym spożyciu możemy zacząć odczuwać zgagę lub mdłości.

Comments

Loading...