Najczęściej zbierane są młode liście, najlepiej wiosną przed kwitnieniem lub w okresie kwitnienia. Liście zbieramy po prostu ciągnąc je przeciwnie do kierunku wzrostu bezpośrednio z gałązek. Suszymy je w przewiewnym i suchym pomieszczeniu, rozłożone cienką warstwą, czasem odwracając.
Prawidłowo wysuszone liście zachowują kolor, mają lekko ostry smak i przyjemny brzozowy aromat. Przechowujemy je najlepiej w ciemnym pomieszczeniu, w zamykanym i szczelnym pojemniku.
Zalej liście brzozy wrzącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. Odcedź. Herbata brzozowa ma działanie moczopędne i dezynfekujące. Pij ją letnią 3 razy dziennie po posiłkach.
Pomaga przy problemach z drogami moczowymi, nerkami i reumatyzmem. Nadaje się również idealnie jako wiosenna kuracja detoksykacyjna. Pij ją przez 3 tygodnie – 1 filiżankę 3 razy dziennie.
Młode świeże liście i pąki brzozy pomogą złagodzić bóle stawów. Wystarczy, że zgniecione przyłożysz do bolesnego miejsca i zawiążesz np. szalikiem. Najlepiej pozostaw okład na noc.
Comments