Może to być spowodowane brakiem pewnych składników odżywczych. Aby wybrać odpowiednie rozwiązanie, postępuj zgodnie z tymi wskazówkami i wybierz odpowiednie odżywianie!
Jeśli tylko brzegi liści są suche, roślinie brakuje magnezu i potasu. Po wzejściu pędów, a także po rozwinięciu się do stadium 3-4 liści, należy je potraktować następującym roztworem:
Wieczorem zalej bochenek chleba wiadrem wody, rano zmiażdż chleb i dodaj małą butelkę jodu. Rozcieńcz 1 litr roztworu z wiadrem wody (resztę przelej do butelek i przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym, ciemnym miejscu i wykorzystaj później).
Podlewaj ogórki tym roztworem raz na 2 tygodnie.
Jeśli na pożółkłych liściach pozostaną zielone linie, roślina potrzebuje żelaza i manganu , ale jeśli tylko liście na górze żółkną, potrzebna jest miedź.
700 g cebuli wymieszaj z 10 litrami wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na około 12 do 14 godzin. Odcedź otrzymany roztwór, dobrze wyciśnij skórki cebuli i odstaw roztwór. Następnie rozcieńcz 2 litry nawozu z 8 litrami wody i podlej ogórki.
Comments