Dodaj do swojej diety. Możesz jeść bez limitu – Ma zdrowe działanie.

Rak boi się tej witaminy jak ognia. Jedz tyle, ile możesz!

Eksperci ostrzegają, że rak jelita grubego atakuje coraz młodsze pokolenia. Winne są używki, siedzący tryb życia i przede wszystkim sposób odżywiania. Aby uniknąć nowotworów, należy koniecznie zamienić dietę opartą na produktach wysoko przetworzonych na zdrowe, minimalnie przetworzone. Sekretem jest także obecność określonej witaminy.

„Cichy zabójca”. Rak jelita grubego

Rak jelita grubego to choroba często nazywana „cichym zabójcą”. Dzieje się tak dlatego, że rak może pozostać niezauważony przez lata lub powodować objawy, które mogą być mylące.

Do najczęstszych objawów tej choroby zalicza się:

  • zaparcia,
  • biegunka
  • zmiana rytmu wypróżnień,
  • obecność krwi w stolcu,
  • nagła utrata wagi
  • ból brzucha,
  • mdłości,
  • niedokrwistość,
  • zmiana wyglądu stolca.

Niestety, bardzo często rak jelita grubego jest już w zaawansowanym stadium, zanim pojawią się objawy.

Wiek jest jednym z czynników ryzyka tego typu nowotworu. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zaczyna wzrastać u kobiet po 45. roku życia i u mężczyzn po 35. roku życia . Lekarze zauważają jednak, że z roku na rok chorują coraz młodsi ludzie. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest również wyższe u osób palących papierosy, unikających aktywności fizycznej oraz tych, których dieta jest bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego i żywność wysoko przetworzoną. Na ryzyko rozwoju choroby wpływają także czynniki genetyczne.

Chcesz uniknąć raka? Pamiętaj o swojej diecie

Okazuje się jednak, że istnieją metody, które mogą nam pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór. Jednym z nich jest stosowanie odpowiedniej diety. Wyniki niedawno opublikowanego badania naukowców z USA wskazują, że dieta bogata w kwas foliowy może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Wspomniany w artykule ekspert odwołuje się do wyników badania, które ukazało się w „American Journal of Clinical Nutrition”. W latach 90. w USA i Kanadzie rozpoczęto kampanię mającą na celu wzbogacanie produktów zbożowych kwasem foliowym, będącym syntetyczną formą witaminy B9. Głównym celem tego wydarzenia było zapobieganie niedoborom witamin u kobiet w ciąży .

W 1995 roku przeprowadzono badanie wśród prawie pół miliona dorosłych Amerykanów. Na podstawie jego wyników obliczono dawkę kwasu foliowego , jaką każdy uczestnik badania dostarczył swojemu organizmowi . Przez kolejne dziesięć lat obserwowano respondentów i zbierano informacje na temat zachorowalności na raka jelita grubego wśród respondentów. Odkryli, że u osób, które spożywały co najmniej 900 mikrogramów kwasu foliowego dziennie, ryzyko raka jelita grubego było niższe w porównaniu z osobami, które spożywały mniej niż 200 mikrogramów tej witaminy dziennie.

Do najcenniejszych źródeł kwasu foliowego zaliczają się takie produkty jak:

  • żółtka,
  • warzywa liściaste
  • pomidory,
  • burak
  • orzechy,
  • fasolki,
  • soczewica.

Według aktualnych zaleceń zaleca się spożywanie 400 mikrogramów tej witaminy dziennie. Czy te informacje są dla Ciebie przydatne? Udostępnij ten post swoim znajomym!

Comments

Loading...