Odkąd je stosuję moje wyniki się poprawiły. 4 nawyki żywieniowe, które poprawią zdrowie Twojej tarczycy.
Czy zdajesz sobie sprawę, że aby mieć zdrową tarczycę należy unikać przetworzonej żywności, a zamiast niej wybierać produkty pochodzenia naturalnego?
Utrzymywanie zrównoważonej diety jest prostą drogą do zdrowej tarczycy. Główną przeszkodą jest niestety niewielka dostępność naturalnych produktów w porównaniu do żywności przetworzonej, którą rynek jest dosłownie zalany. Jednak warto wyrobić sobie codzienny nawyk zdrowego jedzenia, gdyż takie produkty będą miały nieoceniony wpływ na nasze zdrowe.
Dieta bogata w jod
Na temat jodu krąży wiele mitów, ale prawda jest taka, że ma on ogromny wpływ na naszą gospodarkę hormonalną. Niewystarczająca ilość jodu dostarczona w czasie ciąży może skutkować opóźnionym rozwojem umysłowym i zaburzeniami neurologicznymi u dziecka.
Każda osoba, która chce mieć prawidłowo działającą tarczycę powinna pamiętać o regularnym dostarczaniu jodu swojemu organizmowi. Jeśli często zapominasz o tym ważnym pierwiastku może warto rozważyć konsultację z lekarzem, który zaleci odpowiedni suplement.
Żurawina dla zdrowia
Jednym z najzdrowszych owoców jakie oferuje nam przyroda jest żurawina. Owoc ten charakteryzuje się stosunkowo niskim poziomem sodu, tłuszczu oraz cholesterolu Żurawina to prawdziwa kopalnia jodu (pół kilo żurawiny to aż 400mcg tego niezbędnego dla zdrowia pierwiastka), zawiera także błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy.
Jeśli chodzi o witaminy, to także w tej materii żurawina nie zawiedzie, gdyż znajdziemy tu całkiem sporo witaminy C oraz K. Jednym z najlepszych sposobów na codzienne spożywanie żurawiny jest dodanie soku żurawinowego do różnego rodzaju koktajli warzywnych. Taki dodatek świetnie poprawia walory smakowe koktajlu oraz podkręca jego wartość odżywczą.
Prosty przepis na smaczny i zdrowy koktajl:
Składniki:
- Młody szpinak (1 szklanka, około 60g)
- Sok żurawinowy (1 szklanka)
- Orzechy (około 5 szt.)
- Kostka lodu
Przygotowanie
- Zmiksuj podane składniki przy pomocy blendera, a następnie wypij świeżo przygotowany koktajl.
Żywność naturalna na co dzień
Większość z nas prowadzi szybki i intensywny tryb życia przy którym bardzo trudno unikać przetworzonego jedzenia.
Żywność mrożona czy konserwowana jest łatwo dostępna i szybka w przygotowaniu, nie powinno zatem dziwić, że to właśnie ona jest bardzo częstym wyborem konsumenckim. Spróbuj przyjrzeć się zawartości swoich szafek kuchennych czy lodówki, z pewnością znajdziesz niejeden produkt, który będzie spełniać kryteria żywności przetworzonej.
Wiedząc, że produkty świeże, nieprzetworzone oraz sezonowe są najzdrowszym wyborem warto postarać się zmienić swoje nawyki. Co może w tym pomóc?
- Zrezygnuj z gotowych płatków śniadaniowych na rzecz ich zdrowszych odpowiedników. W niejednym sklepie znajdziesz naturalne płatki owsiane, ziarna amarantusa czy komosę ryżową. Nie powinieneś być zdziwiony jeśli ta opcja okaże się tańsza od wspomnianych gotowców.
- Wybieraj sezonowe owoce i warzywa właściwe dla naszej strefy klimatycznej. Ich wartość odżywcza jest ogromna oraz walory smakowe płynące ze świeżości są zdecydowanie większe.
- Pomyśl czy możliwe byłoby założenie własnego, choćby niewielkiego ogródka.
- Spróbuj część produktów samodzielnie przygotować. Zamiast gotowych soków wybieraj herbatki owocowe lub ziołowe. Woda smakowa, napoje gazowane czy jogurt to produkty, które przy niewielkim nakładzie pracy można z powodzeniem zrobić samemu.
- Zamień niezdrowe przekąski na ich naturalne odpowiedniki. Domowe lody mogą okazać się nie tylko zdrowsze, ale i pyszniejsze niż te ze sklepu. Smaczną alternatywą dla niezdrowych chipsów będą mieszanki orzechów lub owoców suszonych.
Comments